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Practice has been approved by the
Board.

A member firm that accepts and holds an
unexecuted limit order from a customer
(whether its own customer or a customer of
another member) in a Nasdaq security and
that continues to trade the subject security
for its own market-making account at prices
that would satisfy the customer’s limit order,
without executing that limit order [under the
specific terms and conditions by which the
order was accepted by the firm], shall be
deemed to have acted in a manner
inconsistent with just and equitable
principles of trade, in violation of Article IlI,
Section 1 of the Rules of Fair Practice,
provided that, until September 1, 1995,
customer limit orders in excess of 1,000
shares received from another member firm
shall be protected from the market maker’s
executions at prices that are superior but not
equal to the limit order, and provided
further, that a member firm may negotiate
specific terms and conditions applicable to
the acceptance of limit orders only with
respect to limit orders for customer accounts
that meet the definition of an ““institutional
account” as that term is defined in Article Ill,
Section 21(c)(4) of the Rules of Fair Practice.
Nothing in this section, however, requires
members to accept limit orders from any
customerf[s].

By rescinding the safe harbor position
and adopting this Interpretation of the
Rules of Fair Practice, the NASD Board
wishes to emphasize that members may
not trade ahead of customer limit orders
in their market-making capacity even if
the member had in the past fully
disclosed the practice to its customers
prior to accepting limit orders. The
NASD believes that, pursuant to Article
111, Section 1 of the Rules of Fair
Practice, members accepting and
holding unexecuted customer limit
orders owe certain duties to their
customers and the customers of other
member firms that may not be overcome
or cured with disclosure of trading
practices that include trading ahead of
the customer’s order. The terms and
conditions under which institutional
account customer limit orders are
accepted must be made clear to
customers at the time the order is
accepted by the firm so that trading
ahead in the firms’ market making
capacity does not occur. For purposes of
this Interpretation, a member that
controls or is controlled by another
member shall be considered a single
entity so that if a customer’s limit order
is accepted by one affiliate and
forwarded to another affiliate for
execution, the firms are considered a
single entity and the market making unit
may not trade ahead of that customer’s
limit order.

The Board also wishes to emphasize
that all members accepting customer
limit orders owe those customers duties

of “‘best execution” regardless of
whether the orders are executed through
the member’s market making capacity or
sent to another member for execution.
As set out above, the best execution
Interpretation requires members to use
reasonable diligence to ascertain the
best inter-dealer market for the security
and buy or sell in such a market so that
the price to the customer is as favorable
as possible under prevailing market
conditions. The NASD emphasizes that
the order entry firms should continue to
routinely monitor the handling of their
customers’ limit orders regarding the

quality of the execution received.
* * * * *

1. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

In its filing with the Commission, the
NASD included statements concerning
the purpose of and basis for the
proposed rule change and discussed any
comments it received on the proposed
rule change. The text of these statements
may be examined at the places specified
in Item 1V below. The NASD has
prepared summaries, set forth in
Sections (A), (B), and (C) below, of the
most significant aspects of such
statements.

(A) Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

The purpose of the amendment to the
proposed rule change is to clarify that
the Interpretation’s *‘terms and
conditions” exception to the protection
of customer limit orders, whether the
order is from a member’s own customer
or is a customer limit order sent to it for
execution from another member (so-
called “‘member-to-member” limit
orders), is intended to apply only to
limit orders from institutional accounts
as that term is defined in Article Ill,
Section 21(c)(4) of the Rules of Fair
Practice. The background and rationale
for this amendment to the proposed rule
change are discussed below.

On December 23, 1994, the
Commission published for comment the
NASD’s proposed rule to expand the
scope of limit order protection beyond
that presently afforded by member firms
to their customers in the Nasdaq Stock
Market.2 The NASD’S current
Interpretation to the Rules of Fair
Practice makes it a violation of just and
equitable principles of trade for a
member firm to trade ahead of its own

2Securities Exchange Act Release No. 35122 (Dec.
20, 1994), 59 FR 66389 (Dec. 23, 1994).

customer’s limit orders. The proposal
before the Commission now would
extend this protection to limit orders
from a customer of a firm that sends that
customer’s limit order to another
member for execution (so-called
“member-to-member” limit orders). In
addition, the proposal has a phase-in
period until September 1, 1995, in
which a firm receiving a member-to-
member limit order of greater than 1,000
shares would be prohibited from trading
for its own account at prices that are
superior but not equal to the limit order
price. The NASD’s proposal also
maintained language from the existing
Interpretation regarding the member’s
ability to negotiate with any customer
specific terms and conditions regarding
its acceptance of limit orders, provided
that the member makes these conditions
clear to the customer. It is that language
that this amendment is intended to
affect.

The NASD believes that it is
necessary to clarify that the terms and
conditions exception to the handling of
limit orders is intended to apply only to
customer orders from institutional
accounts as that term is defined in
Atrticle 111, Section 21(c)(4) of the Rules
of Fair Practice. Using that definition, a
firm could negotiate limit order terms
and conditions if the order came from:

* Banks, savings and loan
associations, insurance companies, or
registered investment companies;

¢ Investment advisers registered
under Section 203 of the Investment
Advisers Act of 1940; and

« Any other entity (whether a natural
person, corporation, partnership, trust,
or otherwise) with total assets of at least
$50 million.

Accordingly, under the amended
language, a member firm that accepts a
limit order from a person or entity that
does not fall within the definition of
institutional account may not initiate
the negotiation of any terms and
conditions on the acceptance of that
limit order. On the other hand, if the
account placing the limit order meets
the terms of the definition of
institutional account, the firm may
negotiate special terms and conditions
with the customer of that account, or its
representative, that permit the firm to
trade ahead of or at the same price as
the limit order. The amended
Interpretation would apply to limit
orders placed by the firm’s own
customers and member-to-member limit
orders.

The NASD believes that this approach
should minimize a retail customer’s
potential for confusion regarding the
acceptance of a limit order that, under
the existing Interpretation, could have



