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compensation payments. Compensation
payments that were made before the
candidacy and continue during the
candidacy will be considered
contributions to the candidate unless
three conditions are met: the
compensation results from bona fide
employment that is genuinely
independent of the candidacy, the
compensation is exclusively in
consideration of services provided by
the candidate as part of the
employment, and the compensation
does not exceed the amount that would
be paid to a similarly qualified person
for the same work over the same period
of time. The Commission assumes that,
when these three conditions exist, the
compensation payment would have
been made irrespective of the candidacy
and should not be treated as a
contribution. This rule is based on
Advisory Opinion 1979-74, and is
consistent with Advisory Opinions
1977-45, 1977-68, 1978-6 and 1980—
115.

Section 113.1(g)(7) Members of the
Candidate’s Family

Section 113.1(g)(7) lists the persons
who are members of the candidate’s
family for the purposes of §8113.1(g)
and 100.8(b)(22). This list is significant
for several provisions of the rules.
Under §113.1(g)(7), the candidate’s
family includes those persons
traditionally considered part of an
immediate family, regardless of whether
they are of whole or half blood.
Consistent with the laws of most states,
the rules make no distinction between
biological relationships and
relationships that result from adoption
or marriage. The grandparents of the
candidate are also considered part of the
candidate’s family. Finally, the
candidate’s family also includes a
person who has a committed
relationship with the candidate, such as
sharing a household and mutual
responsibility for each other’s welfare or
living expenses. These persons will be
treated as the equivalent of the
candidate’s spouse for the purposes of
these rules.

Section 113.2 Use of Funds (2 U.S.C.
439a)

The final rules also contain an
amendment to the list of permissible
uses of excess campaign funds
contained in 11 CFR 113.2. The
amendment specifically indicates that
certain travel costs and certain office
operating expenditures will be
considered ordinary and necessary
expenses incurred in connection with
the duties of a Federal officeholder.

The costs of travel for a Federal
officeholder and an accompanying
spouse who are participating in a
function that is directly connected to
bona fide official responsibilities will be
considered ordinary and necessary
expenses. 11 CFR 113.2(a)(1). The rule
cites fact-finding meetings and events at
which the officeholder makes an
appearance in an official capacity as
examples of functions covered by the
rule. Note that spouse travel for
campaign purposes continues to be a
permissible expense.

In addition, the costs of winding
down the office of a former Federal
officeholder for six months after he or
she leaves office will be considered
ordinary and necessary expenses. 11
CFR 113.2(a)(2). Consequently, the use
of excess campaign funds to pay for
these expenses is permissible.

The Commission notes that the FY
1991 Legislative Branch Appropriations
Act (Pub. L. 101-520) provides that
“official expenses’” may not be paid
from excess campaign funds. Thus, even
though 2 U.S.C. §439a, House Rule 43,
and Senate Rule 38 contemplate the use
of campaign funds for “‘ordinary and
necessary expenses,” “political
purposes,” and expenses ‘‘in connection
with” official duties, guidance regarding
the scope of the Legislative Branch
Appropriations Act provision referred to
above should be sought by persons
covered.

1. Travel Costs. Several commenters
criticized the travel cost provision. One
commenter thought Members of
Congress received a stipend for these
expenses, and argued that campaign
funds should not be used for this
purpose. Another commenter urged the
Commission to only allow the use of
campaign funds for travel between
Washington, D.C. and the Member’s
district. A third commenter argued that
the provision allowing travel expenses
for a Member’s spouse should be
deleted because it creates confusion,
and opens a loophole because it does
not require the Member to demonstrate
that the spouse participated in the
official function.

One commenter urged the
Commission to allow the use of
campaign funds to defray expenses
connected to officeholder duties,
including travel, as permitted under
House rules.

The Commission has concluded that
the expenses of both the officeholder
and the officeholder’s spouse should be
permitted. If an officeholder incurs
expenses in traveling to a function that
is directly connected to his or her bona
fide official responsibilities, those
expenses clearly would not exist

irrespective of his or her duties as a
Federal officeholder. As such, the use of
campaign funds for those expenses
would not be personal use under section
113.1(g)(2).

The Commission also recognizes that
an officeholder’s spouse is often
expected to attend these functions with
the officeholder. See Advisory Opinion
1981-25. In this context, the spouse’s
attendance alone amounts to a form of
participation in the function, even if the
spouse has no direct role in the
activities that take place during the
event. Consequently, the Commission
has decided that the rule should
specifically indicate that the expenses of
an accompanying spouse can be paid
with campaign funds when an
officeholder travels to attend an official
function.

This provision also helps to clarify
the relationship between the personal
use rules and the rules of the House and
Senate on the use of campaign funds for
travel. Although Members receive
appropriated funds for certain travel
expenses, House and Senate rules also
allow them to pay for certain other
expenses with campaign funds. The
amendments to § 113.2 make it clear
that, so long as the travel is for
participation in a function connected to
the Member’s official responsibilities,
the permissibility of this use is not
affected by the personal use rules.

Advisory Opinion 1980-113 indicated
that campaign funds could be used to
defray expenses incurred in carrying out
the duties of a state officeholder. That
opinion also suggested that campaign
funds could be used to defray the travel
expenses of the spouse of such an
officeholder if the spouse’s expenses are
incident to the duties of the state
officeholder. However, in Advisory
Opinion 1993-6, the Commission
explicitly superseded Advisory Opinion
1980-113 to the extent that it allowed
the use of campaign funds ““for expenses
related to that person’s position as a
holder of state office or any office which
is not a Federal office as defined in the
Act.” Advisory Opinion 1993-6, n.3.
The amendments to § 113.2 are
consistent with Advisory Opinion
1993-6. As revised, §113.2(a)(1) does
not permit the use of campaign funds
for travel expenses associated with
official responsibilities other than those
of a Federal officeholder.

Finally, the Commission has not
limited this rule to expenses associated
with travel between a Member’s district
and Washington, D.C. The Commission
recognizes that travel to other locations
may be directly connected to a
Member’s bona fide official
responsibilities. So long as the travel is



