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encephalopathy which immediately
follow. Accordingly, the proposed
language in § 100.3(b)(2) has been
revised to clarify the definitions for
acute and chronic encephalopathy.

Comments concerning the criteria for
the diagnosis of acute encephalopathy
(paragraphs (b)(2)(i) (A) and (B)) were
offered by three individuals. One
commenter suggested that the criteria
for the diagnosis in the less than 24-
month-old age group were too narrow
and restrictive. All three commenters
felt there were clinical inconsistencies
in the specific criteria. One commenter
felt it was an unwarranted burden to
require two out of three criteria in order
to satisfy the definition of acute
encephalopathy (for children 24 months
of age or older). Some members of the
ACCV felt that the definition of acute
encephalopathy for children over 24
months implies that a seizure must last
24 hours to be within the definition.
One commenter suggested the definition
was unlike any other employed in
medicine or science. The Department
has considered carefully the concerns
regarding the definition of
encephalopathy and offers the following
responses.

The current Qualifications and Aids
to Interpretation do not reflect precisely
medical knowledge of the condition
‘‘encephalopathy.’’ Many medical
experts testifying in proceedings under
the VICP have stated the definition is
too vague and needs clarification. The
term ‘‘encephalopathy’’ refers generally
to a disturbance of brain function.
Clinical definitions vary, as do opinions
on the relationship between
encephalopathy and seizures. After
several pages of discussion, the IOM
finally defined it as ‘‘encephalopathy,
encephalitis, or encephalomyelitis.’’
Unfortunately, this definition is
clinically imprecise, and in part
circular. While it may serve to evaluate
studies on neurologic disease, it does
not impart guidance to physicians or
attorneys on the specific clinical signs
of a child or adult with encephalopathy.

In an effort to define encephalopathy
better, the Department used the
definition approved by the ACCV in
1991. The basic criteria were taken from
a peer-reviewed multi-center study
assessing adverse events following
immunization in all age groups.
(Fenichel GM., Lane DA, Livengood JR,
Horwitz SJ, Menkes JH, Schwartz JF.
Adverse events following
immunization: Assessing probability of
causation. Pediat Neurol 1989; 5:287–
290) One of its authors, a pediatric
neurologist and former ACCV Chairman,
proposed that the Commission use the
criteria as the basic framework to define

encephalopathy for purposes of making
changes to the Aids to Interpretation.
Following its approval by the ACCV,
additional clarifications were needed to
define better clinical signs in the pre-
verbal (less than 24-month) age group,
and identify correctly infants or
children who may be experiencing
temporary medication effects, rather
than true signs of encephalopathy. The
Department appreciates that the criteria
are viewed by some as overly
burdensome. Any clarifications to the
definition were for the sole purpose of
allowing non-physicians to identify
correctly infants or children with
clinical signs of encephalopathy.
However, the ACCV during its June
1994 meeting suggested that some
modifications be made to the age criteria
to reflect the fact that some children
under 24 months have more advanced
verbal skills. The Department agrees
with this suggestion and has, therefore,
changed the age marker from 24 to 18
months for purposes of distinguishing
between preverbal and verbal children.
§ 100.3(b)(2)(i).

Additionally, the Department agrees
that the term ‘‘stupor’’ is imprecise and
somewhat restrictive, and has therefore
decided to specify the clinical signs
reflective of an acute encephalopathy
and delete the terms ‘‘stupor and coma.’’
Acknowledging the difficulty of
defining ‘‘encephalopathy,’’ the
Department has focused on clinical
criteria that clearly distinguish infants
and children with brain dysfunction
from those with transient ‘‘lethargy.’’
The diminished alertness and motor
activity, which characterize the
lethargic infant or child, are frequently
observed as the physiological response
to fever, infection or other acute illness.
The severity and duration of the
behavioral changes differentiate mere
lethargy from the more serious
impairment of consciousness that is the
hallmark of encephalopathy (i.e.,
obtundation, stupor and coma). To
provide the clearest guidance to
petitioners’ attorneys and the Court, the
Department has added a new paragraph
(b)(2)(i)(D) to the section to identify
specific clinical signs constituting ‘‘a
significantly decreased level of
consciousness.’’

As to concerns articulated by
members of the ACCV during the June
1–2, 1994 meeting, the Department did
not intend, in listing the signs for
identifying acute encephalopathy in
children older than 24 months, that a
‘‘seizure associated with loss of
consciousness’’ persist for 24 hours.
Rather, the Department intends that in
order to be experiencing an acute
encephalopathy a child must experience

a significantly altered mental state or
decreased level of consciousness. It is
the child’s overall condition which
must persist for 24 hours, rather than
any one particular seizure.

One of the ACCV members questioned
the Department’s decision to use 24
hours, rather than some other period, as
the appropriate time period under the
definition of acute encephalopathy. The
Department decided to use 24 hours
because this was the marker used in the
multi-center study cited above which
established the criteria used by the
Department in drafting the definition of
encephalopathy. See Fenichel, et al. The
choice of this time period is also
consistent with the way in which
medical professionals gauge and
document clinical changes over time.

One commenter suggested there is not
a clear distinction between acute and
chronic encephalopathy. In response to
this comment, the Department has
added additional language in the final
rule for clarification. For example, the
Department revised the introductory
language of § 100.3(b)(2) to make clear
that an individual may be found to have
suffered an encephalopathy only if
‘‘such recipient manifests, within the
applicable time period, an injury
meeting the description below of an
acute encephalopathy, and then a
change in mental or neurological status
persists in such person for more than 6
months beyond the date of vaccination.’’
In addition, the Department added
similar language to § 100.3(b)(2)(ii) to
clarify the meaning of chronic
encephalopathy.

Two commenters suggested that the
term ‘‘neurologically normal’’ may be
inappropriate because children ‘‘who
return to a normal neurological state
after an acute encephalopathy,’’ but
later develop signs of a chronic
encephalopathy, may easily be
misdiagnosed as normal during this
time period. Two commenters
questioned whether the definition
‘‘neurologically normal’’ should be
based on various testing criteria (e.g., CT
or MRI scans, electroencephalogram
(EEG), or lumbar puncture). The
Department has considered these
comments and has revised the first
sentence in paragraph (b)(2)(ii) for
clarification.

It is expected that any child or adult
with a chronic encephalopathy as a
result of a vaccine-related acute
encephalopathy would show evidence
of abnormalities in mental or
neurological status in the days to weeks
following the vaccination. In the case of
an infant or child, these would be seen
as a loss or slowing of developmental
milestones during this time period


