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Determination and Documentation of
the Oil Pollution Act of 1990 (OPA 90)
Phase-out Schedule for Existing Single
Hull Vessel Carrying Oil in Bulk,”
provides a detailed explanation of the
applicability of section 4115(a). Without
conclusively resolving all the complex
interplay between the Oil Pollution Act
and the Law of the Sea, the Coast Guard
presently intends that operational and
structural requirements would not apply
to foreign tankships engaged in innocent
passage on U.S. navigable waters, which
includes the territorial sea of the United
States and the EEZ.

One comment requested clarification
on whether structural measures would
apply to Floating Production and
Storage Off-loading (FPSO) Systems,
Floating Production Systems (FPS), and
Mobile Offshore Drilling Units
(MODUSs). FPSO systems and FPS are
tank vessels; however, they would be
excluded from this rulemaking if they
are less than 5,000 GT, are not engaged
in the movement of petroleum oils, and
are not used in lightering operations.
MODUs are not included under the
definition of tank vessel in OPA 90.
Therefore, they would not have to
comply with structural measures.

One comment asked why the NPRM
differentiated between crude tankships
of 20,000 deadweight tons (dwt) or more
and product carriers of 30,000 dwt or
more. The NPRM reflected the
distinction in vessel size made by
Regulation 13G of Annex | of MARPOL
73/78. This distinction was continued
in the regulatory assessment in this
SNPRM to enable those companies
operating vessels on international routes
to compare estimated cost and benefit
results.

The Coast Guard received several
comments which objected to the
imposition of structural measures on
tank barges. The regulatory assessment
in this SNPRM reviewed several
technologically feasible measures that
could be implemented on barges to
reduce oil outflow. Comments are
solicited on the economic feasibility of
these measures.

The Coast Guard received one
comment on the double hull
requirements proposed in §157.410(a)
of the NPRM. The comment
recommended the immediate
construction of double hull vessels in
lieu of retrofitting existing vessels with
structural measures. Section 4115(a) of
OPA 90 establishes a phase-in schedule
for double hull requirements for all
existing tank vessels. These section
4115(a) provisions establish a schedule
that balances environmental safety with
the overall impact on the U.S. economy,
worldwide U.S. shipping capability, and

oil availability to U.S. consumers. The
Coast Guard does not have the authority
to change the phase-out schedule of
section 4115(a); rather, it is tasked with
issuing interim regulations to protect
the marine environment until all vessels
are required to be equipped with double
hulls under section 4115(a).

2. Consistency With International
Standards

The Coast Guard received several
comments which expressed support for
the development of regulations that are
equivalent to Regulation 13G of Annex
I of MARPOL 73/78. Another comment
stated that for 70 percent of the fleet that
it applied to, the NPRM duplicated the
requirements of the proposed
Regulation 13G of Annex | of MARPOL
73/78. The comment further stated that
the Coast Guard has neglected its
responsibility to make an independent
decision to designate the strongest
feasible antipollution measures. As
previously stated, the Coast Guard’s goal
is to implement its statutory mandates
in regulations that are consistent with
international regulations wherever
doing so is lawful, appropriate, and
practical. Based on comments from the
NPRM, the Coast Guard has reevaluated
various pollution prevention measures.
Accordingly, the Coast Guard conducted
an extensive cost and benefit analysis of
structural measures that are both
consistent with international standards
and that exceed current international
agreements. The regulatory assessment
in this SNPRM reflects the structural
measures deemed technologically
feasible for existing tank vessels.

One comment recommended that
product tankships from 20,000 dwt to
30,000 dwt be exempted from further
rulemaking action because they
presently comply with MARPOL 73/78
and the Port and Tanker Safety Act of
1978. The comment contended that
these tankers would already be in
compliance with the provisions of the
published NPRM. The above statements
are accurate; however, the Coast Guard
also considered requirements above
those of MARPOL for the regulatory
assessment in this SNPRM and has
continued to include this group of
vessels to ensure it reflects accurate cost
benefits.

3. Protectively-located Spaces
(PL/Spaces)

The Coast Guard received several
comments on the proposed
requirements for PL/spaces. In the
NPRM, a PL/space includes any tank or
void space that is not used for the
carriage of cargo, cargo residue, slops,
dirty ballast or fuel oil. The

protectively-located (PL) qualifier refers
to the distribution of these spaces along
the length of the vessel’s hull as
described in Appendix C to 33 CFR 157.
One comment stated that a requirement
for oil-free spaces has already been in
effect under international rules and
corresponding U.S. law that covers all
vessels except for small tank vessels
built since 1979; thus, the comment
contends, the proposed requirement for
PL/spaces would provide no additional
improvement for nearly 30 percent of
the world’s single hull tanker fleet.
Another comment contended that
approximately 75 to 80 percent of the
world fleet of crude carriers consists of
tankers that are not fitted with SBT or
CBT (pre-MARPOL tankers). The
comment indicated that HBL with a
safety factor of 1.0 or less, as used in
Regulation 13F of MARPOL, is more
economical and technically viable in the
case of groundings than the originally
proposed PL/spaces for these vessels.

The Coast Guard focused its analysis
for this SNPRM on determining what
would happen if various PL/space
requirements were applied to pre-
MARPOL vessels. In this assessment, it
took into account whether the pre-
MARPOL vessels are fitted with SBT or
CBT. This SNPRM summarizes a revised
regulatory assessment and solicits
comments on the economic feasibility of
requiring pre-MARPOL tank vessels to
be fitted with PL/spaces as compared to
HBL.

One comment stated that requiring
PL/spaces on non-SBT tankships would
lead to greater oil outflow in a
grounding or collision. Another
comment indicated that, based on recent
calculations performed by the oil tanker
industry on ships of different sizes, PL/
spaces are capable of achieving an
improvement in estimated oil outflow
reduction, provided certain operating
conditions are maintained. The Coast
Guard agrees with both comments.
When PL/spaces are used in such a way
that they result in an increased
freeboard, oil outflow in groundings
could be expected to increase. However,
the use of PL/spaces, in such a way that
the operational freeboard is essentially
unchanged (by ballasting the
PL/spaces), will result in reduced oil
outflow. As suggested by several
comments, the Coast Guard modified its
original assessment and considered the
implementation of PL/spaces made in
conjunction with HBL.

One comment questioned whether
ships that are fitted with SBTs in
accordance with the provisions of
Regulation 13E of Annex | of MARPOL
73/78 would be accepted as meeting the
provisions of § 157.410(a) in the NPRM



