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Comments: Some test publishers
asked whether a reading test would
suffice to cover the assessment of
secondary school level verbal skills, or
whether tests of usage and, particularly,
writing samples must also be included.
Some of the publishers of tests that
provide subtest scores, but not
composite scores, objected to the use of
a single composite score for verbal skills
and quantitative skills.

A few commenters addressed the
point of reference of the passing score,
namely, the performance of high school
graduates on a specific test, and pointed
out that the educational background of
test-takers is not always known,
particularly in norming studies that may
have been conducted prior to changes in
the law. One commenter expressed a
similar concern with respect to ESL test-
takers since the normed students must
be ESL test-takers who have entered
high school equivalency programs. The
commenter pointed out that this latter
group was very small, and the mean
scores for them would not be very
reliable.

Discussion: Verbal skills, such as
usage, mechanics, and comprehension,
must be assessed. If, however, a test
measured only one language skill, such
as punctuation or word recognition, that
test would not be appropriate. A reading
test is appropriate because it is highly
correlated with other verbal skills and is
a fundamental measurement of verbal
ability. Writing is highly related to
reading comprehension and to other
verbal skills, and would, therefore, be
redundant for this purpose. Therefore,
an approved test does not have to have
a writing sample.

The Secretary will approve a test that
consists of a series of subtests. However,
if the test publisher does not establish
a composite verbal score and a
composite quantitative score, the test
publisher must present evidence that
allows the Secretary to prescribe a cut
score for each subtest. To pass that test,
a student must score at or above the cut
score for each of the subtests.

Based on existing evidence from a
number of major testing programs, the
Secretary believes that all test
publishers can gather information on
the educational background of test-
takers in the ordinary course of test
administration, e.g., on the cover sheet
of an examination. More critically, for
data necessary for setting a passing
score, the educational background of
participants in a norming sample can
easily be ascertained, and in the case of
tests requiring new norming studies,
there has been ample time since the law
was passed to conduct such studies.

The Secretary is persuaded by data on
ESL test-takers to enlarge the reference
group beyond those who have entered
high school equivalency programs, but
believes that entrance into some kind of
formal education or training program is
an important criterion with which to
define this group for purposes of setting
a passing score.

Changes: Section 668.146(c)(5) has
been changed. The Secretary will
continue to approve a test that consists
of a series of subtests. However, if the
test publisher does not establish a
composite verbal score and a composite
guantitative score, the test publisher
must present evidence that allows the
Secretary to prescribe a cut score for
each subtest.

The Secretary has also amended
§668.148(b)(2) to enlarge the reference
population for setting the passing score
on ESL tests by including not only ESL
test-takers who have entered high
school equivalency programs, but also
ESL test-takers who have entered other
education or training programs,
including bilingual vocational
programs.

The Secretary has also modified the
wording of §668.148(a)(2)(Vv)(A) so that,
in cases where the test is in Spanish, the
test publisher provides tables of
distributions of test scores with a clear
indication of the mean score and
standard deviation for Spanish-speaking
students with high school diplomas so
that the Secretary will be able to
indicate the passing score. The reference
to the most recent three-year period is
changed to a five-year period to allow a
sample of sufficient size.

Comments: Several commenters
expressed confusion with regard to the
establishment of a passing score in
proposed 8§ 668.145(c)(3).

Discussion: The Secretary
acknowledges a misprint, hence an
understandable confusion, in the
proposed § 668.145(c)(3). This section
should have read, and is corrected in
§668.146(c)(3) of the final regulation to
read, as follows:

Except as indicated in §8668.148 and
668.149, provide tables of distributions of
test scores that clearly indicate the mean
score and standard deviation for high school
graduates who have taken the test within
three years before the date on which the test
is submitted to the Secretary for approval;

The misprint led to a more general
confusion as to who has the
responsibility for designating the
passing score on tests used for ability-
to-benefit determinations and
communicating those scores to the
public. For the general population of
test-takers for whom §668.147 is
applicable, the Secretary determines the

passing score for which the publisher
has provided the data. For special
populations and special types of
administration such as those described
in §§668.148 and 668.149, the Secretary
requests the publisher to “recommend”
a passing score based on the publisher’s
experience with the special population
and/or type of administration. The
Secretary reviews the recommendation,
and either certifies it or, if necessary,
requests clarifications prior to
certification. The Secretary recognizes
that this procedure needs to be modified
in the case of tests given in Spanish.

The Secretary will publish the
approved passing scores in the Federal
Register.

Changes: Section 668.145(c)(1) has
been amended to indicate that the
Secretary will publish in the Federal
Register the names of approved tests
and the passing scores on those tests.

Section 668.147 Passing Score (Section
668.146 in NPRM)

Comments: The majority of comments
received from commenters on the
passing score formula took five
positions. The first position was that the
proposed score was too low and
inconsistent with the standards
included in Title IV of the Goals 2000:
Educate America Act and in the School-
to-Work Opportunities Act. The second
position was that the proposed score
was too high. The third was that the
proposed score was right. The fourth
position was that the proposed score
should vary by program of study. The
fifth position was that the proposed
score should be determined by
predictive validity studies using
program completion as a criterion.

Two commenters also advocated
using the performance of students with
GEDs as the reference point for the
passing score on the grounds that these
people have passed a de facto national
high school equivalency examination.
Their performance is thus more public
than that of high school graduates,
hence it offers a more reliable point of
comparison. And one commenter
presented a plan for a ““‘documented
qualification process” that would allow
institutional variations on passing
scores.

Discussion: As noted earlier, the
Secretary believes that there is a basic
minimum competency that a student
must achieve to benefit from any
postsecondary education program. That
basic competency is measured in terms
of secondary school level basic skills
and general learned abilities. Further,
the Secretary believes that under section
484(d) of the HEA, in order for a person
without a high school diploma or its



