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of hazardous wastes and that are
operating under interim status or a
permit under subtitle C of RCRA.

Several questions were received
regarding the parameters included in
the monitoring requirements. More
specifically, several commenters
questioned the inclusion of Total
Kjeldahl Nitrogen (TKN) and Chemical
Oxygen Demand (COD) in the industry
monitoring requirements in Table K–3,
and the exclusion of Total Suspended
Solids. The U.S. Army questioned
whether the data they submitted was
incorporated into Table K–1 on
conventional pollutants in storm water.
The Army also requested that EPA
clarify the form of cyanide that is to be
monitored, and suggested that a
numerical detection limit should be
specified for total recoverable
magnesium and cyanide, rather than the
words ‘‘detection limit.’’

The monitoring parameters and the
cut-off concentrations specified by EPA
for this sector primarily were based on
the parameters previously established
for the baseline general permit. These
parameters were based on consideration
of significant materials and the
industrial activities of facilities in this
industry. The amount of storm water
data specific to TSDFs that EPA was
able to evaluate was very limited; any
data submitted from military
organizations was evaluated separately
and not included in Table K–1. Total
recoverable cyanide is to be monitored
by TSDFs; the commenter is referred to
40 CFR 136 regarding analytical
methods to be used in the storm water
program. Regarding the cut-off values
for total recoverable magnesium and
total cyanide, the concentration for
magnesium is .0636 mg/l and the
concentration of cyanide is .022 mg/l.

Some commenters questioned Region
6’s assertion that storm water from
hazardous waste Treatment, Storage,
and Disposal Facilities (TSDFs) would
not be allowed coverage under the
Multi-Sector General Permit in Region 6
States (OK, NM TX, and LA). These
commenters asked whether Region 6
intended to exclude only commercial
facilities or all TSDFs. A few of these
commenters noted that the exclusion of
all TSDFs would put a financial and
resource burden on both the regulated
TSDFs and EPA by requiring all
facilities to obtain individual permits.
One commenter asked whether this
applied to closed TSDFs as well.

Region 6 agrees with the commenters
that it would be unduly burdensome to
both the industry and the Agency to
issue individual permits for all TSDFs.
At this time, Region 6 would like to
clarify their intent and indicate which

TSD facilities would be allowed to be
covered by a general permit; and those
the Region specifically believe must
obtain individual permits. Region 6
believes that General Permit coverage is
appropriate for TSDFs that are self
generating and are probably covered by
the Multi-Sector General Permit via
some other (primary) industrial sector.
These facilities would be required to
comply with the specific requirements
in the Multi-Sector General Permit for
their TSDF areas. The Region believes
that the Multi-Sector General Permit
requirements and monitoring for these
facilities are appropriate. This would
also apply to facilities that only store
hazardous waste and do not treat or
dispose of the hazardous materials.
Also, the Region believes that disposal
facilities that have been properly closed
and capped, and have no significant
materials exposed to storm water should
not require permits in accordance with
the description of storm water
associated with industrial activity [40
CFR 122.26 (b)(14)].

However, it is Region 6’s intent to
issue individual permits for all
commercial Treatment and Disposal
Facilities. Those facilities would only be
those which take commercially
produced hazardous wastes (not their
own) and treat or dispose of those
materials. The Region has few of these,
and the burden on the Regional
permitting staff is small. Only six
commercial facilities applied for
coverage through the group application
process. To date, Region 6 has required
individual permit applications from all
such facilities; and permits have
included specific technology and water
quality based limits. To allow existing
facilities to obtain permit coverage
under the Multi-Sector General Permit
would be backsliding, and not allowable
under part 402(o) of the CWA. To allow
new facilities with permit conditions
that are less stringent would not be
consistent and would provide an
economic advantage to new facilities
over existing ones. In addition, Region
6 believes that more careful compliance
tracking is warranted for facilities that
treat and dispose of hazardous waste as
a commercial operation. The Region
does not believe that this would be
burdensome on the few facilities that
fall into this ‘‘commercial’’ category.
These are large facilities that treat and
dispose of large quantities of hazardous
wastes as a service to generators.
Because individual permits for these
commercial hazardous waste treatment
and disposal facilities has always been
a priority, the Region believes it is
consistent and appropriate to require all

such facilities to apply for individual
NPDES permits for their storm water
discharges. This distinction does not
apply to facilities that take and dispose
of household (residentially produced)
hazardous wastes. Facilities that accept,
for disposal or treatment, wastes
generated by private individuals at their
residence are not required to submit
individual applications unless they are
a commercial facility for the treatment
or disposal of hazardous wastes. Region
6 does not wish to discourage
benevolent industry operators from
offering this service and thereby
discourage the proper disposal of
household hazardous wastes by limiting
their eligibility under this general
permit.

Landfills and Land Application Sites
One commenter stated that the permit

should provide reduced monitoring and
pollution prevention plan requirements
for landfills and land application sites
that receive a homogenous waste
stream. EPA agrees with the commenter
that there are a wide range of industrial
landfill and land application types
depending on the nature of the waste
received/managed. Even where the same
waste categories are received by two
landfills (or land application sites),
waste characteristics may be highly
source-specific. For example, ash
composition varies significantly
depending upon the fuel type/source
and the combustion process. Because of
this diversity and the limited extent of
monitoring data submitted with the
group applications, the Agency has
established broad monitoring
requirements for this sector. Further, the
Agency believes that quarterly
monitoring during the second year of
the permit is necessary to fully
characterize storm water discharges
from individual sites. The Agency also
notes that Section 5.a.(3).(a) of the
permit waives monitoring requirements
during the fourth year on a pollutant-by-
pollutant basis where sampling shows
concentrations below the threshold
levels.

Several commenters expressed
concern that a wide variety of pollutants
are listed in the monitoring
requirements of the proposed permit.
Potential source of pollutants and
pollutant types vary significantly from
landfill to landfill. EPA concurs with
the commenter that there are a wide
range of industrial landfill types
depending on the nature of the waste
received/managed. To address the
commenter’s concern, the Agency has
developed the alternative certification
described in Section L.5.a.(5) of the
permit. This provision will allow


