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34 Adoption of this standard for determining a
major CTA is not intended to address or relate to
the use of so-called ‘‘notional’’ or ‘‘nominal’’
account sizes for purposes of calculation of rates of
return.

35 The standards discussed herein do not affect
the scope of the existing exemption available under
Rule 4.12(b), which provides an exemption from,
inter alia, past performance disclosure, for pools
that commit no more than ten percent of the fair
market value of their assets to establish commodity
interest positions and trade such commodity
interests in a manner solely incidental to their
securities trading.

36 The Commission does not encourage such
allocations and notes that the leverage inherent in
such vehicles creates corresponding risks, which
must be appropriately disclosed. The Commission
notes the recent heightened recognition in the
domestic and foreign regulatory communities of the
risks inherent in leveraged instruments and trading
vehicles.

would have been defined as a CTA
allocated or intended to be allocated at
least twenty-five percent of the pool’s
aggregate initial margin and premiums
for futures and commodity option
contracts. The Commission requested
comment concerning this proposed
definition, specifically as to the use of
a percentage of the pool’s aggregate
initial margin and premiums for futures
and commodity option contracts as
compared to a percentage of the pool’s
total assets, which was proposed in Rule
4.10(l) as the basis for determining
whether an investee pool would be a
major investee pool. The Commission
asked whether the proposed distinction
between the definition of major CTA
and major investee pool would
appropriately reflect the relative risks of
direct futures trading as compared to
trading through vehicles which limit the
risk of loss to the initial investment.

The majority of the commenters on
the major CTA definition recommended
that the definition be based on the
percentage of the pool’s net asset value
allocated to the CTA, rather than on the
percentage of the pool’s aggregate initial
margin and option premiums.
Commenters stated that it would be
difficult to determine how much of the
assets allocated to a CTA would be used
for margin and premiums, noted that
pool operators do not base allocations to
CTAs on margins and premiums, and
urged that the amount of assets
allocated to a CTA better indicates the
CTA’s potential impact on the pool’s
performance. Several commenters
suggested substitute benchmarks,
including standards based on the CTA’s
‘‘trading level,’’ i.e., the portion of the
pool’s ‘‘market exposure’’ allocated to
the CTA and the portion of the pool’s
assets committed to trading that had
been allocated to the CTA. The
Commission was also urged to provide
expressly that pool assets allocated to a
CTA include notional equity, since
otherwise the standard may fail to
reflect the actual portion of the pool’s
assets at risk with the CTA, and to use
the percentage of pool assets allocated
to an advisor specified in the written
agreement between the advisor and the
pool operator to measure the allocation
amount, regardless of how such
allocations are drawn upon by advisors
from time to time for margin and
premiums. A number of commenters
expressed agreement with the proposed
twenty-five percent threshold amount
(while urging that it be based on pool
assets).

The Commission agrees with the
concept advanced or implicit in several
of the comment letters that a key
objective of defining major CTAs is to

gauge the ability of the various CTAs for
the pool to place the assets of the pool
at risk. To further this objective, the
Commission has adopted a revised
definition of major CTA in Rule 4.10(i).
Under the revised definition, the
determination as to whether a CTA is a
major CTA is based upon the percentage
allocation to the CTA of the pool’s
aggregate net assets or the aggregate
value of the net assets allocated to the
pool’s trading advisors, whichever is
smaller, as determined by the agreement
between the CPO and the CTA. These
alternate measures are designed to
assure that the major CTA definition
identifies CTAs which have the ability
to expose the pool’s assets to significant
risk because the amount of funds over
which they have trading authority
represents a significant proportion
either of the pool’s net asset value or of
the aggregate value of the assets
allocated to the pool’s trading advisors,
whichever is less.34 As discussed more
fully below, the Commission has
determined to use a lower percentage
threshold of ten percent in lieu of the
proposed twenty-five percent threshold
as part of a restructuring of the CTA and
investee pool performance disclosure
requirements of Rule 4.25 to eliminate
the proposed category of ‘‘adverse
performance,’’ which would have
applied to CTAs with allocations of ten
percent to twenty-five percent of the
pool’s futures margins and commodity
option premiums.

Thus, under the alternate test being
adopted in Rule 4.10(i), if, for example,
the total dollar value allocated to
advisors for commodity interest trading
represented fifty percent of the net asset
value of the pool, a trading advisor
allocated ten percent of the total dollar
value allocated to advisors, even though
that amount would represent less than
ten percent of the pool’s assets, would
be a major CTA.35 This result is
appropriate because the major CTA
definition is designed to include CTAs
who hold authority over a substantial
portion of the pool’s commodity interest
trading, even if the absolute dollar value
of the funds allocated to the CTA is
relatively small compared to the total

assets of the pool. Conversely, in the
unlikely scenario of a CTA having an
allocation that, although insignificant
compared to the aggregate allocations to
CTAs, is significant relative to the assets
of the pool, that CTA should also be
considered major. This scenario could
occur if CTAs collectively are allocated
more than the net asset value of the
pool; 36 in such a case, a CTA might, in
effect, be trading more than ten percent
of the pool’s assets even though his
allocation represented less than ten
percent of total CTA allocations. In such
a case, the CTA should be considered a
major CTA, thus potentially resulting in
a pool having more than ten major
CTAs, based upon the level of exposure
of pool assets.

Because the major CTA definition is
intended to identify advisors whose
trading is significant to the pool in
terms of overall risk, any percentage
allocation figure based upon a single
benchmark such as funds allocated by
written or other agreement is likely to
provide only a rough comparative
measure. This is so because trading
advisors’ programs may lead to different
degrees of futures or other risk exposure
and different volatility patterns despite
the same quantitative allocation of
funds. Consequently, in determining
whether a trading advisor’s performance
should be disclosed as material
information, even if the trading advisor
would not constitute a major CTA under
the definition set forth in Rule 4.10(i),
the pool operator should assess the
likelihood that the CTA’s trading, given
the leverage used, may expose
significantly more of the fund’s net asset
value in a worst case scenario than his
percentage allocation level would
indicate. Such a case may warrant
inclusion of capsule performance
information for the CTA even if his
allocation does not exceed the ten
percent threshold. In most cases,
however, a textual discussion will
suffice, and the Commission has
emphasized the requirement for this
type of supplementary disclosure as to
non-major CTAs generally by adopting
Rule 4.25(c)(5), discussed infra. Further,
a CTA’s performance may be marketed
in such a manner as to render more
comprehensive disclosure of his
performance material, e.g., the CTA may
be accorded ‘‘major’’ importance by


