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general consensus that it would be
desirable to establish a time period
following completion of the utility
relocation work during which final
billings must be submitted, but that 180
calendar days were not enough. Hence,
§645.117(i)(2) is amended to require
utilities to submit final billings within
one year following completion of the
utility relocation work, otherwise
previous payments to the utility may be
considered final, except as agreed to
between the SHA and the utility.

Comment 4

One SHA requested clarification of
the term “completion of work” as it is
used in the proposed amendment to
§645.117(i)(2). For example, the
commenter asked whether the work
would be completed when finished in
the field by the utility or its contractor,
when the highway project was finished,
or at some other milestone.

Response

The intent of the proposed
amendment was to require utilities to
submit final billings within a certain
time period following physical
completion of the utility relocation
work in the field. Hence, §645.117(i)(2)
is amended to require utilities to submit
final billings within one year following
completion of the utility relocation
work.

Comment 5

One SHA suggested that the proposed
amendment to require utilities to submit
final billings within 180 calendar days
following completion of work be
modified to allow for time extensions
beyond the 180 calendar day limit if the
SHA should so choose. The SHA argued
that this modification was needed to
alleviate conflicts with a State law
permitting claims against the State to be
submitted within one year from the time
of accrual.

Response

This recommendation was adopted.
As stated in the NPRM, the FHWA
intended to allow billings received after
the specified time period to be paid at
the discretion of the highway agency.
Hence, §645.117(i)(2) is amended to
require utilities to submit final billings
within one year following completion of
the utility relocation work, with
exceptions as agreed to between the
SHA and the utility.

Comment 6

Five utilities commenters
recommended that the definition of
“clear zone” in the proposed
amendment to § 645.207 be modified to

clearly indicate that the clear zone ends
at the right-of-way line.

Response

This suggested amendment was not
made to the “clear zone” definition, but
was incorporated elsewhere in the
regulations. The purpose for amending
§645.207 was to provide consistency
with AASHTO'’s “Roadside Design
Guide.” To do so, the term “clear
recovery area’” was changed to “‘clear
zone” and the definition of “clear zone”
in the ““Roadside Design Guide’ was
adopted. However, to clarify the intent
of the revised regulation, a definition of
“border area’’ was added. This, taken
together with the definition of ““clear
zone,” means that the area that actually
can be made available for the safe use
of errant vehicles is limited by the right-
of-way width. For all practical purposes,
the old definition of “clear recovery
area” is the same as the actual clear
zone. In cases where sufficient right-of-
way is not available to accommodate the
minimum clear zone distance required,
highway agencies should consider
acquiring additional right-of-way, taking
into account not only clear zone but
other highway and utility needs. In all
cases, full consideration should be given
to sound engineering principles and
economic factors. Utility facilities
should be treated the same as other
roadside hazards. Little will be gained
by moving utilities, unless their
presence in the clear zone presents a
significantly greater hazard to motorists
than any other hazards.

Comment 7

One SHA suggested that TTI’s “A
Supplement to a Guide for Selecting,
Designing, and Locating Traffic
Barriers’ be included with the AASHTO
“Roadside Design Guide” as a good
technical reference in the proposed
amendment to § 645.207.

Response

This suggestion was not adopted.
AASHTO’s “Roadside Design Guide,”
1989, superseded AASHTO’s “Guide for
Selecting, Designing, and Locating
Traffic Barriers,” 1977, and the TTI
supplement which came into use in the
early 1980’s, even though much of the
guidance in the new document was the
same as in the superseded documents.
One significant difference between the
“Roadside Design Guide” and the two
earlier documents is the determination
of minimum clear zones on slopes.
Current AASHTO guidelines consider
embankment slopes between 3:1 and 4:1
to be non-recoverable (i.e., any vehicle
leaving the roadway will likely go to the
bottom of the slope). Consequently, the

clear zone should not end on the slope
itself, and a clear run-out area beyond
the toe of such a slope is desirable. This
was not considered in the 1977 barrier
guide or the TTI supplement, so the
information in these documents is no
longer accurate for non-recoverable
slopes. Any SHA may modify the earlier
guidance and continue to use it to
determine minimum clear zones on
existing facilities. However, the FHWA
believes a more practical approach is for
each highway agency to develop and
implement a policy on utility pole
locations that encourages maximum
offsets consistent with existing
conditions and based on a cost-
effectiveness analysis.

Comment 8

One SHA expressed a concern about
non-regulatory guidance in the FHWA'’s
“Federal-Aid Policy Guide’ 3 dealing
with the use of fixed amount (lump
sum) payments to utilities. The wording
in the non-regulatory supplement to
part 645 (NS 23 CFR 645A, Attachment),
case |, paragraph 2, indicates that the
lump sum payments may be made for
work performed by a utility with its
own forces. It was requested that the
FHWA guidance in the non-regulatory
supplement be revised to allow lump
sum payments to be made for work
performed for a utility under a utility-
let or continuing contract.

Response

Provisions for lump sum payments for
utility relocation work were first
addressed by the FHWA in PPM 30-4
dated December 31, 1957. These
provisions pertained to very minor work
estimated to cost less than $2,500, work
that normally would be performed by a
utility with its own forces. There was no
apparent intent, however, in PPM 30-4
or any subsequent FHWA guidance or
regulation, to preclude lump sum
payments for work performed by a
contractor under a utility-let contract. If
the utility uses an existing continuing
contractor, payment should be made by
the method the utility has previously
established with the contractor. If the
continuing contract establishes a lump
sum payment for certain types of work,
this payment method can be used for
the Federal-aid project if the SHA
believes the cost is reasonable. If the
utility lets a contract, payment should
be based on the methods that are
customary and acceptable for the work

3The Federal Highway Administration’s
“Federal-Aid Policy Guide’ is available for
inspection and copying from the FHWA
headquarters and field offices as prescribed at 49
CFR part 7, appendix D.



