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considered accepted “independent
laboratories”. For some classes of
equipment, such as PFDs for
recreational boats, the Coast Guard uses
laboratories not only to test and inspect
equipment, but also to perform other
functions related to approval, such as
standards development and design
review. The Coast Guard refers to these
laboratories as ‘‘recognized independent
laboratories’. Recognized independent
laboratories must enter into a
memorandum of understanding (MOU)
with the Coast Guard as discussed later
in this preamble.

Subpart 159.010 would be revised to
incorporate requirements for
“recognized” laboratories, which are
currently addressed in 46 CFR 2.75-30.
The Coast Guard intends to eventually
have all of the requirements for
independent laboratories in one place,
and to limit the types of acceptances to
just two, instead of the present three
(accepted, listed, and recognized).
Under the proposed revisions,
laboratories would be “accepted” for
testing equipment under 46 CFR
subchapter Q. For certain items of
equipment, particularly items with high
production volumes, the Coast Guard
would use accepted laboratories that are
also “‘recognized” to perform certain
approval functions on behalf of the
Coast Guard. These functions would be
specified in a Memorandum of
Understanding (MOU) between each
laboratory and the Coast Guard.

The Coast Guard and UL have signed
the first such MOU, which covers
testing and approval of PFDs. The Coast
Guard wishes to implement this MOU
for the approval of inflatable PFDs for
recreational boats, as well as for the
approval of other PFDs for which UL is
already recognized. The MOU has been
placed in the docket for this project and
is available for inspection and copying.
The UL MOU also can be obtained by
writing to Commandant (G—-MVI), U.S.
Coast Guard, 2100 Second Street, S.W.
Washington, DC, 20593—-0001, or by
sending a request via electronic mail to
“*s.wehr/g-
m18@cgsmtp.comdt.uscg.mil”.

Note that the NPRM does not propose
to remove or revise 46 CFR 2.75-25
covering recognized laboratories for
portable fire extinguishers. UL, Factory
Mutual, and Underwriters Laboratories
of Canada are all recognized for testing
and approval of various types of
portable fire extinguishers at present.

The proposed revisions to subpart
159.010 regarding recognized
laboratories are described in the
following paragraphs:

(a) Section 159.010-1 would be
revised to indicate that recognized

laboratories are covered in Subpart
159.010.

(b) Section 159.010-9 would be
completely revised to contain a
description of the required contents of
an MOU, the requirements for
laboratories that desire to enter into
MOUs with the Coast Guard in order to
become recognized laboratories, and
information on how to obtain copies of
existing MOUs and related information.
This section proposes to require, as part
of the MOU, comparison testing with
other recognized laboratories for those
items of equipment, such as PFDs,
where subjective testing is involved.
Because PFDs require testing with
human subjects, the way the tests are
run can significantly affect the results.
Therefore, the Coast Guard is
considering ways to make sure that
recognized laboratories achieve
comparable results. As drafted, the rule
would simply require each laboratory to
conduct comparison testing as directed
by the Coast Guard, no more often than
once every six months. Comments are
requested on any or all of the following
alternatives for assuring comparability
of determinations and test results:

(1) Laboratories could be required to
retain test PFDs for at least six months
after testing is completed. The Coast
Guard could call for these devices at any
time before they are discarded, and
provide them to another recognized
laboratory or laboratory seeking
recognition for testing. The second
laboratory’s results should be
comparable to those of the first
laboratory. If they are not, the Coast
Guard would conduct an analysis to
determine why the results are different
and how to resolve the differences.

(2) The Coast Guard is considering
including a provision in the MOU in
which the recognized laboratory would
agree to participate in an annual
workshop. At such a workshop,
laboratories could share information
regarding methods used during approval
testing. The Coast Guard expects that
laboratories would take turns hosting
workshops, and that test personnel from
all recognized laboratories would
attend. Problems identified by the Coast
Guard, manufacturers, and the
laboratories could be addressed at these
workshops, and the various methods of
conducting tests could be compared.
Results could be compared using
different types of test equipment and
techniques.

(3) The Coast Guard also seeks to
ensure that all recognized laboratories
performing approval procedures
consider not only the needs of
manufacturers, but the needs of PFD
users and potential accident victims as

well. The Coast Guard seeks to ensure
that laboratories appropriately consider
the needs of PFD users while providing
uniform approval testing services. The
Coast Guard specifically seeks
comments regarding incentives that
could be established to encourage
laboratories to maintain the proper
balance between the needs of boaters
and manufacturers.

(c) Sections 159.010-17, 159.010-19,
and 159.010-21 would be revised to
cover MOUs and recognized
laboratories.

(d) Finally, revisions are proposed in
several subparts of part 160 covering
PFDs, to remove information that would
be redundant or obsolete, as a result of
the proposed changes to subpart
159.010 on recognized laboratories. The
revisions would affect subparts 160.047,
160.048, 160.049, 160.052, 160.060,
160.064, and 160.077.

Commercial Vessels

Although the inflatable PFDs
approved under the rules in the IFR are
intended for recreational boats, the
Coast Guard is considering permitting
them to be used on certain small
commercial vessels. Uninspected
commercial vessels under 12.1 m (40 ft)
in length, not carrying passengers, may
presently carry the same types of PFDs
used on recreational boats. The
regulations for these vessels are in 46
CFR subchapter C. In addition, small
passenger vessels inspected under 46
CFR subchapter T, may carry
recreational boat PFDs as additional
equipment for the optional use of
passengers, who want to wear PFDs
while underway. Under the IFR,
inflatable PFDs for recreational boats
will be required to be marked “NOT
APPROVED FOR USE ON
COMMERCIAL VESSELS.” If, as a result
of comments, the Coast Guard decides
to permit the limited use of these
devices on commercial vessels, the
requirement for the marking will be
removed.

Incorporation by Reference

The following material would be
incorporated by reference in 33 CFR
181.4: Underwriters Laboratories
Standard UL 1123, Marine Buoyant
Devices, February 17, 1995; and
Underwriters Laboratories Standard UL
1180, Fully Inflatable Recreational
Personal Flotation Devices, edition 1,
May 15, 1995. The following material
would be incorporated by reference in
46 CFR 159.001-2: International
Maritime Organization Resolution
A.739(18), Guidelines for the
Authorization of Organizations Acting
on Behalf of the Administration,



