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Lamp Section of The National Electrical
Manufacturers Association (“NEMA”).1

The Petition requested that the
Commission allow manufacturers of
incandescent lamp products with a
design voltage other than 120 volts an
option as to where on product labels the
required disclosures must be made
under the lamp labeling requirements of
the Appliance Labeling Rule (“‘lamp
labeling rules’’).2 The January 30 letter
requested clarification of the light
output disclosure required for
incandescent reflector lamp products
(spot lights and flood lights) and
acceptance of minor changes to the
disclosures required for incandescent
reflector lamps.

In response to the Petition and the
January 30 letter, the Commission
proposed amending the Rule to: (a)
Allow manufacturers of incandescent
lamps that have a design voltage of
other than 120 volts the option of
making required disclosures at 120 volts
on a label panel other than the primary
display panel under specific conditions;
(b) clarify the measure of light output
that must be disclosed for incandescent
reflector lamps; (c) eliminate a required
reference to “‘at beam spread” in
connection with the disclosure of light
output for incandescent reflector lamps;
and (d) allow manufacturers of
incandescent reflector lamps the option
of adding a reference to selecting an
incandescent reflector lamp with the
“beam spread” the purchaser needs to a
required Advisory Statement that
explains how purchasers can save
energy costs.

11. Background

On May 13, 1994 the Commission
published final labeling rules (“‘lamp
labeling rules’) for various types of
lamp products (“‘light bulbs’’), including
general service fluorescent lamps,
general service incandescent lamps
(including reflector incandescent

1NEMA is a trade association representing the
nation’s largest manufacturers of lamp products. Its
members produce more than 90 percent of the lamp
products subject to the lamp labeling requirements
of the Appliance Labeling Rule.

2The Petition also requested that the Commission
stay, through November 30, 1995, ‘“‘compliance
against manufacturers who, in good faith and
despite the exercise of due diligence, are unable to
change all of their lamp packages prior to the May
15, 1995 effective date of the Lamp Labeling Rule.”
In response to the Petition, the Commission, on
March 22, 1995, exercised its prosecutorial
discretion and issued an Enforcement Policy
Statement (“‘Statement”), 60 FR 15198 (1995). The
Statement explained that the Commission had
determined to avoid taking law enforcement actions
until December 1, 1995 against manufacturers of
general service incandescent lamp products for
labeling not in compliance with the disclosure
requirements of the Appliance Labeling Rule. The
Statement remains in effect until December 1, 1995.

lamps), and medium base compact
fluorescent lamps,3 as mandated by
Energy Policy Act of 1992 (““EPA 92") 4
amendments to the Energy Policy and
Conservation Act of 1975 (“EPCA™).5
The Commission issued the lamp
labeling rules as amendments to the
Appliance Labeling Rule, 16 CFR part
305. The lamp labeling rules became
effective on May 15, 1995.6

These rules require disclosures on the
primary display panel of package labels
of light output (in lumens), energy used
(in watts), and life (in hours), plus an
Advisory Statement that explains how
purchasers can save energy costs. For
incandescent reflector lamps (used to
focus or spread light on a particular
object or objects), the rules additionally
require that the disclosure of light
output (in lumens) be for the lamp’s
““beam spread,” and that the disclosure
of lumens be followed clearly and
conspicuously by the phrase “‘at beam
spread.” Based on the statutory
directive that the Commission
promulgate these labeling rules and that
labeling information for incandescent
lamps be based on performance at 120
volts,” the lamp labeling rules require
that the disclosures of light output,
energy used, and life for general service
incandescent lamps (including
incandescent reflector lamps) appear on
the primary display panel of the
package label based on operation at 120
volts, regardless of the lamp’s design
voltage. The lamp labeling rules,
however, allow manufacturers the
option of adding disclosures based on
operation at a different design voltage,
either on the primary display panel or
on a separate panel on the package.

The lamp labeling rules in the
Appliance Labeling Rule overlap certain
disclosures already required on

3Final rule (including Statement of Basis and
Purpose (“SBP”)), 59 FR 25176 (1994). On
December 29, 1994, the Commission published
minor, technical amendments to resolve certain
inconsistencies in paragraph numbering and
language that had arisen during the course of four
separate proceedings amending the Rule’s
requirements concerning other products. 59 FR
67524 (1994). The specific lamp products covered
by the lamp labeling rules are described in
§305.3(k)—-(m) of the Appliance Labeling Rule, 16
CFR 305.3(k)—(m) (1995).

4Pub. L. No. 102-486, 106 Stat. 2776, 2817-2832
(Oct. 24, 1992).

542 U.S.C. 6201, 6291-6309.

6The EPA amendments to EPCA required that the
lamp labeling rules become effective 12 months
after the rules’ publication in the Federal Register.
Because May 13, 1995, was a Saturday, the effective
date was Monday, May 15. 42 U.S.C.
6294(a)(2)(C)(i). But see note 2, supra.

7Under section 324(a)(2)(C)(i) of EPCA, as
amended by EPA 92: “‘Labeling information for
incandescent lamps shall be based on performance
when operated at 120 volts input, regardless of the
rated lamp voltage.” 42 U.S.C. 6294(a)(2)(C)(i).

packages of non-reflector general service
incandescent bulbs by the Commission’s
Light Bulb Rule.8 The Light Bulb Rule,
unlike the lamp labeling rules in the
Appliance Labeling Rule, requires that
package labels clearly and
conspicuously disclose average initial
wattage, light output expressed in
average initial lumens, and average
laboratory life expressed in hours, based
on operation at the bulb’s “stated design
voltage.” © Under the Light Bulb Rule,
the disclosures must appear on at least
two panels of the outer sleeve or
container in which bulbs are displayed
and additionally on all panels of the
inner and the outer sleeve that contain
any reference to wattage, lumens, life, or
voltage.10

The Commission published a request
for comments on the Light Bulb Rule as
part of its regulatory review program on
April 6, 1995, 60 FR 17491 (1995). This
notice specifically solicits comments on
whether the rule should be amended to
reduce or eliminate any overlap it may
have with the lamp labeling rules under
the Appliance Labeling Rule. In
addition, it seeks comments on several
other questions, including whether the
Light Bulb Rule is still needed, the
benefits and costs of the Rule to
consumers, the burdens and benefits to
manufacturers, any proposed changes to
the Rule, and the effect of any recent
changes in technology or economic
conditions. The comment period ends
June 6, 1995.

111. Proposed Amendments

A. Disclosures at Design Voltage Other
Than 120 Volts

In response to NEMA's Petition, the
Commission proposed amending the
lamp labeling rules in the Appliance
Labeling Rule, as NEMA requested, to
approve an optional labeling scheme for
manufacturers of incandescent lamp
products with a design voltage other
than 120 volts. Under the proposed
amendments, manufacturers could
choose to limit disclosures of light
output, energy used, and life on the
primary display panel of the package to
operation of the lamp at the lamp’s
design voltage if:

816 CFR part 409. The Light Bulb Rule, issued
in 1970, was intended to prevent deceptive or
unfair practices in the sale of incandescent light
bulbs. Other types of lamps covered by the
Appliance Labeling Rule amendments (including
incandescent reflector lamps) are not covered by the
Light Bulb Rule. In this notice, references to “lamp
labeling rules” refer to the lamp labeling
requirements of the Appliance Labeling Rule, 16
CFR part 305, and references to the “Light Bulb
Rule” refer to the Light Bulb Rule, 16 CFR part 409.

91d. at 409.1 n. 1.

0]d. at n. 4.



