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used to effect payment, or the
information contained thereon, as well
as the name and address of the person
to which it was sent.

The proposed rule required that an
originator’s bank verify the name and
address of originators and beneficiaries
that are not account holders by
examination of a document that
contained such information. A few
commenters questioned whether they
had a duty to determine the authenticity
of the identification document provided
by the person and used for verification.
One commenter questioned what
constituted adequate verification.
Another commenter questioned what it
should do if a non-account holder
provides identification that appears to
be falsified. Several commenters
recommended that passports be allowed
as acceptable identification, even
though they do not include addresses.

The final rule has been clarified to
require that the identity of an originator
or beneficiary that is not an established
customer be verified by examination of
a document, preferably one that
contains the person’s name, address,
and photograph. For aliens and
nonresidents, the final rule has been
amended to allow banks to rely on a
passport or other official document
evidencing nationality or residence.
Banks should exercise care in
accordance with applicable law and
regulations to ensure that the
identification presented is not falsified.

Section 103.33(e)(4) and Section
103.33(f)(4)

Retrievability Requirements—The
proposal stated that banks must be able
to access funds transfer records readily
by name or account number of the
originator or beneficiary, as the case
may be, and may do so through
reference to some other record
maintained by the bank. Many
commenters requested clarification of
the term ““readily retrievable” and asked
how much time would be allowed to
provide funds transfer records.

The Treasury and the Board
acknowledge that the term “‘readily” is
ambiguous and have eliminated it from
the regulation. The existing standards
set forth in 31 CFR 103.38(d) will be
used to assess whether a bank has
complied with the rule with respect to
reporting records of funds transfers in
response to a request by a law
enforcement agency. Under this
standard, the expected timeliness of
retrievability will vary by request.
Generally, records should be accessible
within a reasonable period of time,
considering the quantity of records
requested, the nature and age of the

record, the amount and type of
information provided by the law
enforcement agency making the request,
as well as the particular bank’s volume
and capacity to retrieve the records.
Usually, law enforcement agents will
provide the approximate transaction
dates of the funds transfer records
requested. In some situations, law
enforcement agencies may prefer to
receive the requested information as it
becomes available, rather than wait
until the entire search is completed.
Law enforcement agencies should
provide banks with the agencies’
desired method of providing the
information.

The final rule does not require that
funds transfer records be retained at the
location where the payment order is
accepted or at another particular
location of the bank subject to the
recordkeeping requirements. Funds
transfer records may be retained, for
example, at the bank’s processing
location for funds transfers. A bank
should ensure that its funds transfer
records are retained at a location that
enables them to be accessible within a
reasonable period of time.

Several commenters questioned
whether the retrievability standard
would apply to funds transfers executed
prior to the rule’s effective date. The
retrievability standard would apply only
to funds transfers made on or after the
effective date. The Treasury and the
Board note, however, that establishing a
specific retrievability standard under
this rule does not preclude banks’
responsibilities to comply with a
properly executed subpoena or search
warrant, regardless of whether the
transfer was executed before or after the
effective date of the rule. Banks must
provide information with respect to
funds transfers made before the final
rule’s effective date in accordance with
the Right to Financial Privacy Act (12
USC 3401, et seq.) and the Electronic
Communications Privacy Act (18 USC
2701, et seq.).

Many commenters believed that the
proposed rule would require an
automated retrieval system to comply
with the retrievability requirement.
Although an automated retrieval system
is not required by the rule, a bank may
wish to consider implementing an
automated system, depending on the
demand for funds transfer records and
its current means of keeping the records
(several commenters indicated that
funds transfer records are sorted by date
and, in some cases, by bank branch).
Based on the volume of law
enforcement requests, a bank should
weigh the costs of implementing an

automated system versus the costs of
searching manual records.

A bank may access funds transfer
records through reference to some other
existing record. If a law enforcement
agency provides an account number, the
bank could reference its statement file
for that account number to determine
funds transfer transaction reference
numbers and dates. Using this
information, the bank could then
retrieve the funds transfer records by
either manual or automated retrieval. If
a law enforcement agency provided a
bank with a customer name, the bank
could reference its customer
information file to determine the
customer’s account number prior to
accessing its statement file.

Some commenters indicated that they
should be allowed to choose whether
their records would be retrievable by
name, account number, or both. These
commenters requested that the
regulation be clarified to state that the
bank has the flexibility to establish the
specific retrievability method. As noted,
banks have the flexibility to maintain
their funds transfer records to be
retrievable by name, account number,
reference number, or other data element,
so long as they have the capability to
retrieve the transfer records if the law
enforcement agency does not provide
that particular data element in its
request. Despite the establishment of a
retrievability standard under the rule,
banks still would be obligated to comply
with any properly executed subpoena or
search warrant. Because law
enforcement agencies may have access
to only one identifier (e.g., name or
account number) during the course of an
investigation, banks are likely to receive
requests containing either piece of
information, regardless of how the bank
has chosen to maintain its records.
Thus, no changes have been made to the
final rule to allow banks to specify the
method of retrievability.

A few commenters noted that account
numbers tend to change due to mergers
and questioned whether they would be
required to retrieve information based
on the old or new account number.
Commenters also said that they retain,
as part of their funds transfer records,
the account number at the time of the
transaction, which may not be the
current account number. The funds
transfer records should be retrievable
using the account number at the time of
the transaction, as it is likely that law
enforcement agency requests may come
from tracing a transfer containing that
account number. In situations where an
established customer’s address has
changed, the institution may provide
either the customer’s current address or



